Ulm’de 8 Mart etkinliği
1911’den bugüne ezilen, dünya kadınlarının kutladığı direnişin simgesi, birliğin, mücadelenin adı, emekçi kadınların ortak tarihi olan 8 Mart’ı Ulm’de Güney Bölgesi Partizan yürekler olarak 4 Mart Pazar günü düzenlediğimiz bir seminerle kutladık.
Bu yılki 8 Mart’ı bu seminer çalışmasıyla anlamlandırdık. Proletarya Partisinin şehitlerinin yer aldığı sinevizyon gösteriminden sonra seminer bölümüne geçildi. Partizan temsilcisi yoldaşın sunumuyla, kadının tarihteki yeri, işçi sınıfı içindeki gelişiminin ayrıntılı anlatımından sonra, Türkiye’de kadın hareketinin tarihsel gelişimi ortaya konuldu. Kürt kadınının gelişim grafiği ayrı bir başlıkla anlatıldı. Geniş bir çalışmanın ürünü olduğu belli olan sunu; Proletarya Partisi içindeki kadın bakışını ele alarak, kendine dönük eleştirel bir yaklaşım gösterdi. Meral Yakar’dan, Fatma Acar’a kadar bayraklaşan kadın kimliklerimizle örneklendirilerek, sahiplenmemiz gereken değerlerin altı çizildi.
Katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenen sunu sonrası, Halkın Günlüğü ve Atılım gazetelerinin temsilcileri 8 Mart vesilesiyle Proletarya Partisi’nin 40. yılını selamlayan birer konuşma yaparak, etkinliğe destek oldular.
Dinleyicilerden sunuya katkı içerikli konuşmalar yapanlar olduğu gibi soru sorarak açıklama talep edenler de oldu.
8 Mart’ın Ulm şehir merkezinde ortak kadın platformuyla birlikte kutlanacağı duyurusu yapılarak tarihsel günün sahiplenilmesi istenildi.
Son olarak günümüz emperyalist dünyasında değişim isteminin adı olan 8 Mart’ın kadının toplumda hak ettiği, saygın eşitlikçi-özgürlükçü yerinin kazanılması mücadelesiyle birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğu vurgulanarak özel mülkiyetin ortadan kaldırılacağı güne dek mücadelenin süreceği belirtildi.
Yılın her 8 Mart’ını birlikte coşkuyla kutlamak, ama yılın her gününü 8 Mart ruhuyla yaşamak ve anlamlandırmak felsefesiyle etkinlik sona erdirildi.
Şan olsun 8 Mart’ları yaratanlara!
Şan olsun 8 Mart’ın direngen ruhuna!
Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Ulm Partizan okurları