Eskişehir’de 8 Mart
Düşünce ve Hukuk Kulübünün düzenlediği 8 Mart etkinliği salon 2009’da şiir ve tiyatro gösterimleriyle başladı. Ardından ise serbest kürsüye geçilirken burada 8 Mart’ın erkekli veya erkeksiz olarak tartışılması üzerine8 Mart’ın öznesi olan kadınların sorunlarından uzaklaşıp, ağırlığının erkeklerin söz aldığı bir diyalog ortamına dönüştü. Serbest kürsünün kısa tutulmasıyla birlikte dönen tartışmalarda kadın platformuyla birlikte yürüyenlerin feminist hareketin gölgesinde kalınacağı yanılgısına düşünüldü. Bizler için 8 Mart’ın erkekli olup olmaması bir ilke olarak karşımızda durmazken 8 Mart’ın bizler için önemi ise ezilenin ezileni olan kadınların ilkel komünal toplumdan ve ulusal hareketin ekseninden de görebileceğimiz gibi savaşan mücadele eden kadınların özneleşmesi inisiyatifleşmesi kadının edilgenliğini vurulan prangalardan kurtulma çağrısı olarak algılanmaktadır.
Bugün bunun adı bizler için Eskişehir Demokratik Kadın Platformu oldu ve 8 Mart’ta eylemde yerimizi aldık.
8 Mart’ta 18.00’da bir araya gelen yaklaşık 300 kadın “Yok saysanız da, tutuklasanız da, katletseniz de; susmuyoruz, hesap soruyoruz” pankartı arkasında bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca kadınlar sıklıkla “Korumayan devlet hesap verecek”, “İş, aş, kreş; insanca yaşam istiyoruz”, “Be jin, jiyan nabe”, “Jin, jiyan azadi” sloganları attı.
Yaptığımız iç değerlendirmede öne çıkan konu 8 Mart çalışmalarının sınırlı kaldığı, kadın sorununa ise yabancılaştığımızın bu 8 Mart’la birlikte yüz üstüne çıktığı şeklinde oldu. Tüm bunlarla birlikte Eskişehir yerelinde yeni olduğumuzdan kaynaklı bu sorunların doğal olarak karşılanabileceği ve önümüzdeki süreçte eksiklerimiz görevimizdir şiarıyla aşılması gerektiği vurgusu yapıldı.
Eskişehir YDG