Kadınlar Sinemada da Ayrımcılıkla Karşılaşıyor
H. Merkezi: Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne yaptırılan araştırmada, sinema filmlerinde kadın ve erkeklere biçilen roller incelendi. ABD, Büyük Britanya, Almanya, Avustralya, Çin,Japonya ve Hindistan gibi birçok ülkede çevrilen filmlerin temel alındığı araştırmaya göre, kadınlar daha çok cinsel içerikli veya çıplak sahnelerde ön plana çıkarılıyor.
Araştırmaya göre, filmlerde doktor, profesör ve ya hukukçu gibi öne çıkan meslek gruplarına üye kişileri daha çok erkekler canlandırırken, kadınlara bu rollerde çok az yer veriliyor. Kadınlar ise daha çok cinsel içerikli veya çıplak sahnelerde rol bulabiliyor.
Kadınların rolüne ilişkin toplumda yer edinen stereotiplerin güçlendirilmeye çalışıldığı eleştirisinin yer aldığı araştırmada, kadınların filmlerdeki konuşma sahnelerinde sadece üçte bir oranında görüldüğüne de işaret edildi.
Araştırmanın yayınlanması ardından açıklama yapan Dortmund/Köln Uluslararası Film Festivali yönetimi, ortaya çıkarılan sonuçların önemine dikkat çekti. Araştırmanın selamlandığı açıklamada, Almanya’daki filmlerde de kadınların ayrımcılığa uğradığı, bu ayrımcılığın sinema çalışanları arasında da görüldüğüne vurgu yapıldı. Festival açıklamasında, film ve televizyon üretimindeki reji ve kamera bölümlerinde çalışanların büyük kısmının erkeklerden oluştuğu eleştirisi yapıldı.
Kaynak: ANF