Çıplak Arama İşkencesi Mahkemede Anlatıldı
İzmir: Şakran Cezaevi’ndeki çıplak arama ve cezaevi koşullarını protesto ettikleri için 75 tutuklu kadın hakkında “kamu malına zarar verme” iddiası ile açılan davanın ikinci duruşması görüldü.
Şakran Cezaevi’ndeki çıplak arama ve cezaevi koşullarını protesto eden 75 kadın tutsak hakkında “kamu malına zarar vermek” iddiasıyla açılan davanın Aliağa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, kadın tutsaklar cezaevindeki çıplak arama işkencesini anlattı.
Duruşmaya tutuklu sanıklardan Hayriye Özkan, Güler Bilen, Güneş Anduç, Remziye Yardımcı ve Ruşen Özkan ile sanık avukatları Fatma Demirer, Kamil Ağaoğlu ve Abdülmecit Yıldırım katıldı.
Kadın tutsaklar, yaptıkları eylemin cezaevi yönetimine seslerini duyurmak için olduğunu söyledi. Cezaevinde çıplak arama işkencesinin devam ettiğini söyleyen kadın tutsaklar iddianamenin genelleştirilerek yazıldığını ve üzerine atılı suçları kabul etmediklerini belirttiler.
Tanık olarak Şakran Cezaevi başgardiyanı Sevinç Karadağ dinlendi. Cezaevinde çıplak arama adı altında bir işkencenin olmadığını iddia eden Karadağ, sadece başka cezaevinden gelen tutsakların cezaevine giriş yapılırken çamaşırlarının çıkarılarak arama yapıldığını söyledi.
Karadağ’ın konuşmasının ardından cezaevinde çıplak arama işkencesine maruz kalan kadın tutsaklardan Hayriye Özkan söz aldı. Özkan, cezaevine girişte tüm çamaşırlarının çıkartılarak arandıklarını, hatta çıkarmayanların üzerine 5-6 gardiyanın atlaması ile zorla üzerlerinin çıkartıldığını “anadan doğma” bir şekilde aramaya maruz kaldıklarını söyledi.
Mahkeme heyeti duruşmayı 19 Şubat’a erteleyerek, bir sonraki duruşmaya ifadesi alınmayan 10 kadın tutsağın getirilmesine karar verdi.