Güncel

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu’ndan “güncelleme”ye tepki: “Eşitlik” silindi

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu (KEİG), “Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Genelgesi”ndeki yapılması planlanan değişikliklere ilişkin, “Eşitlik silindi” başlığıyla yazılı açıklama yaptı. 2010 yılında Başbakanlık tarafından “Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması” adlı bir genelge yayımlandığı hatırlatılan açıklamada, geçtiğimiz günlerde ise bu genelgenin Plan Bütçe Komisyonu’nda yeniden gündeme getirildiği ve metnin ‘güncellenmesi’ kararı alındığı belirtildi.


‘Eşitlik’ silindi

Taslak önerisinde ilk dikkat çekenin ise “eşitlik” kelimesinin bütünüyle metnin dışında bırakılması olduğunun dile getirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Böylelikle kadın-erkek eşitliğinin bakanlıklarda müsteşarlık düzeyinde izlenmesini öngören, İş Kanunu Madde 5’te yer alan cinsiyet eşitliği hükmünün işyeri denetim raporlarında izlenmesine ilişkin madde ve eşit işe eşit ücret getirilmesinin şart olduğu ile ilgili kısım metinden çıkarıldı. Yeniden hatırlatmak gerekir ki, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi 2016’ya göre, Türkiye 144 ülke içerisinde ücret eşitsizliğinin en yüksek olduğu 15. ülkedir.”

 

‘Yaşamlarımızı doğrudan etkileyen politikaların özneleri biz kadınlarız’

‘Güncellenen’ bir diğer durumun kadın örgütlerinin sürece dahil edilmesine dair tek önerinin de metinden çıkarılması olduğunun belirtildiği açıklamada, “Biz kadınlar ve kadın örgütleri yaşamlarımızı doğrudan etkileyen politikaların özneleriyiz ve bu nedenle karar alma süreçlerinin parçası olmalıyız” dendi.

 

KEİG’in ‘güncelleme’de dikkat çektiği diğer değişiklikler ise şöyle sıralandı:

*Kadın konukevlerinde kalan, yaşadıkları şiddete karşı hayatta kalmış kadınlar, tahliyelerine bir yıldan az süre kalmış olan hapishanelerdeki kadınlar, kocaları vefat etmiş kadınlar ve boşanmış kadınlara yönelik projelere öncelik verileceği düzenlemesi metinden çıkarılmıştır.

*Bakanlık ev eksenli çalışan kadınlara ilişkin istatistiki veri toplanmasını lüzumsuz görmüş, çalışma hayatında cinsiyete dayalı verilendirmeye ihtiyaç olmadığını iddia ederek bu iki maddeyi de metinden çıkarmıştır.

*Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ulusal ve uluslararası raporlarla saptanan çocuk bakım sorunu metinden çıkarılmak suretiyle Bakanlığın öncelikleri arasından çıkartılmıştır.

*Türkiye’deki işletmelerin büyük bir kısmının Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) olduğunu göz önünde bulundurarak işyeri kreşi için 150 kadın çalışan ölçütü ilgili düzenlemeyi uygulanamaz kılmaktadır. Bu konudaki düzenleme en azından ‘150 kadın ve erkek çalışan ve üstü’ şeklinde yenilenmeli, ilgili madde tekrar Kadın İstihdamının Artırılması Genelge’nin maddeleri arasına dâhil edilmelidir.

 

“Cinsiyet eşitliğini yok etmeye yönelik hamlelerin bir parçası”

Açıklamada, son olarak genelge ve yapılması planlanan değişikliklere ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Mevcut genelgenin içerdiği eşitlik sağlayıcı hükümlerin uygulanması için herhangi bir çalışma ortaya konulmazken, bunları tamamen ortadan kaldırmak için gösterilen gayreti, bir süredir ‘güncelleme’ adı altında önümüze çıkarılan cinsiyet eşitliğini yok etmeye yönelik hamlelerin bir parçası olarak görüyoruz. Bu planın bir parçası olmayacağız. Kadınların insana yaraşır işlerde, sömürüye ve şiddete maruz kalmadan çalışmasını ve eşitliği savunmaya devam edeceğiz”.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu