DİSK ve KESK’ten ev emekçileri için ortak hareket
DİSK ve KESK, hükümetin 2013’te ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri Sözleşmesi’ni ve 201 sayılı tavsiye kararını onaylamasını ve ev emekçilerinin haklarının korunmasına yönelik acil önlemler almasını talep etti.
DİSK ve KESK’ten ortak yapılan açıklamada, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) öncülüğünde küresel çapta yürütülen ve ev emekçilerine insanca yaşam ve çalışma koşulları sağlamak amacıyla başlatılan kampanyanın desteklendiği belirtildi.
ILO verilerine göre, dünyada 100 milyonun üzerinde ev emekçisinin kendine ait olmayan bir evde çalıştığı ve bu işçilerin yüzde 82’sinin göçmen ve çocuk kadınlardan oluştuğu ifade edilerek, kadın istihdamının yarısını oluşturan ve kayıtdışı istihdam edilen ev emekçilerinin ”modern köle” durumunda olduğu ileri sürüldü.
Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de ev işçilerinin emeklerinin görünmez kılındığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
”Görünmez oldukları için her gün birçok kadın kötü muameleye, sömürüye, her türlü şiddete, psikolojik ve cinsel tacize maruz kalıyor. Ülkemizde sadece 2011 yılı içinde 51 ev işçisi kadın gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiş, 400’den fazla ev emekçisi kadın taciz veya tecavüze uğramıştır. 3 bin kadar ev işçisi kadın ise iş kazası geçirmiştir. Tüm bu nedenlerle hükümetten 2013 yılı içerisinde ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri Sözleşmesi ve 201 sayılı tavsiye kararını onaylamasını ve ev emekçilerinin haklarının korunmasına yönelik acil önlemler almasını istiyoruz.”
“Dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde ev işçilerinin emekleri görünmez kılınıyor. Kötü çalışma koşullarında sigortasız, güvencesiz ve sendikasız çalışmaya itiliyorlar. Aynı zamanda, görünmez oldukları için her gün birçok kadın kötü muameleye, sömürüye, her türlü şiddete, psikolojik ve cinsel tacize maruz kalıyor. Ülkemizde sadece 2011 yılı içinde; 51 ev işçisi kadın gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiş, 400’den fazla ev emekçisi kadın taciz ve tecavüze uğramıştır. 3 bin kadar ev işçisi kadın ise iş kazası geçirmiştir.
KESK’li ve DİSK’li kadınlar olarak Hükümet’ten 2013 yılı içerisinde ILO’nun 189 sayılı “Ev İşçileri Sözleşmesi” ve 201 sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylamasını ve ev emekçilerinin haklarının korunmasına yönelik acil önlemler almasını istiyoruz.
Bu amaçla,
*Her türlü ayırımcılığı ortadan kaldırarak, kadın ve erkek işçilere eşit olanaklar sağlanmasını,
*Sendikalara üye olma ve örgütlenme hakkına sahip olmasını,
*Emeklerinin karşılığını alabilmesini,
*Çocukların ev işçisi olarak çalıştırılmasının yasaklanmasını,
*Her türden istismar, taciz ve şiddete karşı etkin koruma yöntemleri ve gereken yasal düzenlemelerin yapılmasını,
*İnsana yakışır iş ve yaşam koşullarının sağlanmasını,
*İşçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının yaratılmasını,
*Sosyal güvenlik haklarının sağlanması için yasal düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz.
Bu taleplerimiz hayata geçirilinceye kadar, ev emekçisi kadınların ve tüm kadın emekçilerin sorunlarını görünür kılmak için ev emekçisi kadınların yanında, olacağımızı ve her türlü baskı, şiddet ve ayrımcılığa karşı DİSK’li ve KESK’li kadınlar olarak ortak bir mücadele ve eylem programı başlatacağımızı da bildirmek istiyoruz.”