Eğitim-Sen’den kadın etkinliği
Eğitim-Sen İstanbul 1 No’lu Kadın Komisyonu, 3 Mart Pazar günü İstanbul Bakırköy’de bulunan Hava-İş Genel Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir etkinlik düzenledi.
8 Mart’ın tarihçesinin anlatıldığı sinevizyonun izlendiği etkinlikte ilk konuşmacı edebiyatçı Sennur Sezer oldu. Osmanlı’nın son döneminden TC devletinin ilk yıllarında yaşanan işçi ve kadın hareketine değinen Sezer, “Biz kadınlar bazen çok mütevazı davranıyoruz” dedi ve örnek olarak da ülkemizde işçi ve emekçileri için yazılan ilk şiirlerin şairi olan Yaşar Nezihe Bükülmez’i hatırlattı.
Ülkede günümüzde kadının birçok hakkının elinden alındığına, sendikalar dahil olmak üzere birçok yerde temsiliyetinin bulunmadığına vurgu yapan Sezer, 80 darbesinden önce kadın işçi ve emekçiler için kreş ve emzirme odası gibi hakların daha yoğun olduğunu hatırlattı.
“İlk analar bu korku duvarını yıktılar”
Sezer’in ardından Cumartesi Anneleri adına 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak konuşmacıydı.
Devletlerin hem kendi muhaliflerini yok etmek hem de geride kalanlar üzerinde korku duvarı oluşturmak için “kaybetme” politikası izlediğine vurgu yapan Ocak, “İlk olarak Arjantin’de Plaza Del Mayo Anneleri bu korku duvarına karşı bir araya gelerek eylemler yaptılar” dedi.
Türkiye’de ilk kayıpların 1980’ler ve sonrasında başlamadığını söyleyen Ocak; Mustafa Suphi ve 14 yoldaşının, Koçgiri ve Ermeni katliamlarında öldürülenlerin, yazar Sabahattin Ali’nin, tütün işçise Salih Bozışık’ın da devlet tarafından TC’nin kuruluşunun ilk yıllarında kaybedildiğinin ve hala bir mezarlarının olmadığının altını çizdi.
Hasan Ocak’ın kaybediliş ve ardından verilen mücadele sürecini anlatan Ocak son olarak da birlikte mücadele çağrısı yaptı.
Eğitim-Sen’den Halide Dündar ve ÇHD İstanbul Şubesi’nden Av. Gülbin Aydın’ın da konuşma yaptığı etkinlik Dengbej Halide ile devam etti.
Etkinliğe Yeni Demokrat Kadın ve Hey Tekstil direnişinden kadın işçiler de katıldı.
İstanbul Yeni Demokrat Kadın