Avon işçisi kadınlar direnişte
ABD merkezli kozmetik şirketi Avon’un Gebze deposunda çalışan Depo ve Liman İşçileri Sendikası’na (DGD-Sen) üye olan 8 işçi, “sendikalaşma faaliyetleri” gerekçe gösterilerek 19 Mayıs’ta işten atıldı.
23 Mayıs günü Depo önünde basın açıklaması yapan işçiler direnişe başladı. Avon’un kadın emeği sömürüsünü pazarlamada da sürdürdüğünü ifade eden işçiler, “Bizler, ağır ve sağlıksız çalışma koşulları, bel, boyun, bilek eklemlerinde kaçınılmaz meslek hastalıkları, mobbing ve tacizler ile mücadele ediyoruz” sözleriyle yaşadıkları sorunları dile getirdiler.
Kadın emeği sömürüsü her alanda
Avon işçilerinin açıklaması şu şekilde:
“Bu sene kuruluşunun 130. yılını kutlayan Avon, 10 milyar dolar cirosu ile dünyanın en büyük doğrudan satış şirketi. Avon’un 100’den fazla ülkede 6 milyon ‘bağımsız kadın satış temsilcisi’ var. Avon, bağımsız satış temsilcisi ile doğrudan satış modelini, ‘kadınların güçlenmesini’ sağlayan otantik bir iş modeli olarak pazarlıyor. Dahası, Avon’un üretim, depolama, taşıma süreçlerinde çalışan milyonlarca kadın işçi var.
Avon pazarlama stratejisini ‘kadın güçlendirme’ gibi toplumsal bir amaç üzerinden kurarak ve meme kanseri, aile içi şiddetle mücadele gibi sosyal sorumluluk temalarını kullanarak, fabrika içinde ve dışında cinsiyetçi bir şekilde yaptığı kadın emeği sömürüsünü pazarlama ayağında da sürdürüyor. Güçlendirdiklerini iddia ettikleri kadınlar, çalışma ve tüketim arasındaki ilişkiyi muğlaklaştıran, ürünlerin dağıtımındaki tüm riski kadına yükleyen bir sisteme dahil oluyor.
Bizler, ağır ve sağlıksız çalışma koşulları, bel, boyun, bilek eklemlerinde kaçınılmaz meslek hastalıkları, mobbing ve tacizler ile mücadele ediyoruz. 10 yıllık deneyimimize rağmen hala asgari ücret alıyoruz. Kendimize ve ailelerimize zaman ayıramıyor, fazla çalışma baskısı altında eziliyoruz. Fazla mesai yapmayı reddettiğimiz, hakkımızı aradığımız için işten atılıyoruz.
Bizler, yıllardır süren bu baskı, kötü çalışma koşulları ve güvencesizliğe karşı, sessiz kalmadık. Son olarak, işçisi olduğumuz taşeron firmanın devredilmesi ile birlikte çalışma koşullarımızı ve özlük haklarımızı geriye götürecek yeni sözleşmelere imza atmayı reddettik; adil ücret ve insanca çalışma koşulları talep ettik. Dahası birlikte, dayanışarak, örgütlü davranmaya cüret ettik. DGD-Sen sendikasına üye olduk.
19 Mayıs günü Gebze deposunda çalışan 2 kadın işçinin işten çıkarıldığı bildirildi. Deneyimli ve bazıları en iyi eleman seçilmiş, üretim hattının farklı her noktasında çalışabilecek yetenekte işçiler kapının önüne kondu. Çünkü ikiyüzlü politikalarıyla ‘kadınların güçlenmesini’ şiar edindiğini iddia eden Avon, haklarımızı talep etmemizin ve sendikalaşmamızın önünü geçmek istiyor.
21 yıldır Türkiye pazarında olan Avon’un Türkiye’deki ilk kadın genel müdürü, firmayı diğerlerinden ayıran en önemli farkın ‘Dünyanın her yerinden milyonlarca kadına ve ailelerine daha iyi bir hayat olanağı kazandırması’ olduğunu söylüyor. Avon yetkilileri ikiyüzlü pazarlama stratejilerini bir tarafa bıraksınlar ve bizler ve ailelerimize daha iyi bir hayat sağlayacak taleplerimize kulak versinler. Taleplerimiz;
*İşten atmalara son verilsin
*Atılan arkadaşlarımız işe geri alınsın
*Sendikalaşma hakkımızın önündeki engeller kaldırılsın”