İtalya’da seks işçiliğine zorlanan Okedion, “Binlerce Nijeryalı kadın seks işçiliğine zorlanıyor”
Nijerya’da seks işçiliğine zorlanan ve mücadelesi sonucu insan tacirlerinden kurtulan Blessing Okedion, mücadelesini anlattığı “Özgürlük Cesareti: İnsan kaçakçılığı cehenneminden çıkan bir kadın” isimli bir kitap çıkarttı. İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Yabancı Basın Derneği’nde düzenlenen basın toplantısı ile Nijerya’dan İtalya’ya getirilerek seks işçiliğine zorlanan kadınların yaşadıkları anlatıldı.
İtalya’da yaklaşık 50 bin kadının seks işçiliğine zorlandığı ve bu sayının yarısını Nijeryalıların oluşturduğu açıklandı. Bu kadınlardan biri olan ve mücadelesi sonucu insan tacirlerinden kurtulan Blessing Okoedion, şimdi kendisi ile aynı durumda olan kadınlara yardım ediyor ve kültürel ara buluculuk yapıyor. Okoedion’un mücadelesini anlattığı “Özgürlük Cesareti: İnsan kaçakçılığı cehenneminden çıkan bir kadın” isimli bir de kitabı var.
İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Yabancı Basın Derneği’nde düzenlenen basın toplantısı ile Nijerya’dan İtalya’ya getirilerek seks işçiliğine zorlanan kadınların yaşadıkları anlatıldı.
BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre bu konuda uzman gazeteci ve dernek yöneticilerinin yaptığı açıklamalar İtalya’da halen 30-50 bin arası yabancı kadın zorla seks işçisi olarak çalıştırıldığını ortaya koyuyor. Bu sayının yarısını çeşitli iş vaatleriyle İtalya’ya getirilen Nijeryalı kadınlar oluşturuyor.
Seks işçiliğine zorlandı, mücadele edip kurtuldu
Basın toplantısında, para karşılığı insan tacirleri tarafından alıkonularak İtalya’ya getirilen ve zorla seks işçiliği yaptırıldıktan sonra kaçmayı başaran Blessing Okoedion da hikâyesini anlattı.
Okoedion, 2013’te 26 yaşındayken Nijerya’da kilisede tanıştığı bir kadın tarafından para karşılığı zorla insan tacirlerine verilmiş. Hristiyan bir aileden gelen Okoedion, “bir melek gibiydi” diye tanımladığı kadının kendisini “İtalya’daki kardeşimin yanında çalışırsın” diyerek İtalya’ya getirdiğini ve burada seks işçiliğine zorlandığını belirten Okoedion o dönemi “Bu yaşamak değildi. Bana ‘zamanla alışırsın’ diyorlardı ama ben alışamadım” sözleri ile anlattı. Sonunda tüm korkusuna rağmen cesaretini toplayarak karakola gittiğini söyleyen Okoedion, İtalyanca bilmediği için polislerin kendisini anlamadığını ve ‘yarın tekrar gel’ dediklerini belirtti.
Okoedion kendisiyle aynı sorunu yaşayan kadınlara yardım ediyor
Okoedion, ertesi gün tekrar karakola gidip bu kez İngilizce bilen bir polise problemini anlattığını ve onların yardımıyla insan tacirlerinin elinden kurtarılarak Caserta’da rahibelere ait, yabancı kadınlar için kurulan bir sığınma evine götürüldüğünü söyledi. Şimdi yeni bir hayata başlayan Okoedion, kendisi gibi Nijerya’dan İtalya’ya getirilip seks işçiliğine zorlanan kadınlara yardım edip aynı zamanda kültürel ara buluculuk yapıyor.
“Özgürlük Cesareti: İnsan kaçakçılığı cehenneminden çıkan bir kadın”
Okoedion’un kendi hikâyesini anlattığı, “Özgürlük Cesareti: İnsan kaçakçılığı cehenneminden çıkan bir kadın” isimli bir de kitabı var.
Nijerya’da genellikle köylerde yaşayan yoksul ailelerin genç yaştaki çocukları bebek bakıcılığı, kuaförlük gibi iş vaatleriyle İtalya’ya gitmeye ikna ediliyor. Bazen ise hiç tanımadıkları kişiler tarafından para karşılığı insan tacirlerine verilip alıkonuluyor. İnsan tacirleri ise İtalya’ya getirdikleri kadınlara bu yolculuk için on binlerce euro ‘borç’ yazıyor ve borçlarını ödeyene kadar kadınları seks işçiliği yapmaya zorluyor. Bu kadınlar çalıştıkları bölgeye bağlı olarak 10-30 euro arası ücret alıp bu parayı da ‘borçları’ karşılığı insan tacirlerine veriyor.
Nijerya’daki ailelere de baskı ve tehdit
Kadınlar yeterince para kazanamadığı zaman ise Nijerya’daki aileleri tehdit ve baskıya maruz kalıyor. Bu kadınlardan bazıları ise para karşılığı başka kişiler tarafından zorla alıkonularak dış dünyadan soyutlanarak sömürüye uğruyor.
Suç örgütleri ortak, yetkililer kayıtsız
İtalya’daki Camorra gibi suç örgütlerinin insan tacirleriyle işbirliği yaptığı ayrıca yetkililerin de özel bir şikayet almadığı sürece soruna kayıtsız kaldığı belirtiliyor. İnsan tacirlerine karşı mücadele eden BeFree Derneği başkanı Oria Gargano ve gazeteci Anna Pozzi sorunun kaynaklarından birini bu alana yoğun bir talebin olması ile açıklıyor.
‘İtalya’da hala erkek şovenist zihniyet hâkim’
Çünkü İtalya’da halen erkek şovenist zihniyetin yaygın olması nedeniyle hemen her sosyal sınıf ve eğitim seviyesinden milyonlarca erkeğin para karşılığı seks yapmakta sakınca görmediği belirtiliyor.
Gargano ve Pozzi, aile içi ve okullardaki eğitimin yanı sıra medyada kullanılan dilin de bu zihniyetin sona erdirilmesinde önemli olduğunu ifade ediyor.