Güncel

Kadınlar daha çok işsiz

kadin_istihdamDİSK-AR, TÜİK’in açıkladığı Mart 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. Değerlendirmede, kadın işsizliğinin her alanda arttığı ve ortalama işsizlik oranının çok üzerinde olduğu belirtildi. Cinsiyet eşitsizliği kendisini çalışma alanı verilerinde de gösteriyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hazırladığı verilere göre değerlendirme yapan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) kadın ve genç işsizliğinin yanı sıra kayıt dışılığa, bölgesel işsizliğe dikkat çekti. Genel verilere göre ise 2016 Mart ayında işsizlik oranı (dar tanımlı) 2015 yılının aynı dönemine göre 0,7 puanlık azalışla yüzde 10,1 oranında gerçekleşti. Böylece 2014 Mart ayında 9,7 olan işsizlik oranı iki yıl önceki seviyesinin 0,4 puan üzerinde gerçekleşti.

Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 23

Bölgesel işsizlik ve kayıt dışılık başlıkları altında ciddi bir dengesizlik değerlendirmelere yansıdı. Türkiye çapında 2015 yılı ortalama işsizlik oranı yüzde 10,3 oranında gerçekleşirken, işsizliğin bölgesel dağılımı konusunda ise eşitsizlik söz konusu.

TÜİK verilerine göre kayıt dışı istihdamda artış eğilimi var. Bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 32.7 olan kayıt dışı istihdam oranı yüzde 32,9’a ulaştı. Tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 20,7’den yüzde 21,6’ya yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 18,5 olarak gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik yüzde 11,9, genç işsizliği ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. İşsizlikte toplumsal cinsiyet eşitsizliği bütün boyutlarıyla sürüyor. Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 23 oldu.

Kadın işsizliği 11,8 ile ortalamanın üzerinde

Kadın işsizliği her alanda daha yüksek seyrediyor. Kadınlar daha az istihdam edilip daha çok işsiz kalıyor. Mart 2016’da yüzde 11,8 olarak gerçekleşen kadın işsizliği ortalama işsizlik oranının oldukça üzerindedir. Tarım dışı kadın işsizliği yüzde 15,4 iken, tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 22,9 ile en yüksek işsizlik türü. Yükseköğrenimli kadın işsiz oranı ise yüzde 13,4’tü. Genç işsizliğinde iç karartıcı tablo sürüyor. Mart 2014 ayında yüzde 16,7 olan genç işsizliği Mart 2016’da yüzde 17 olarak gerçekleşti. Tarım dışı genç işsizliği ise yüzde 19,1 ile vahim boyutlarda. Yükseköğrenimli işgücünde işsizlik Mart 2014 ayında yüzde 8,7 iken Mart 2016 ayında yüzde 9,7’ye çıktı.

Cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli!

DİSK-AR, bu veriler ve değerlendirmelerden yola çıkarak hazırladığı önerilerde, bölgesel işsizliğin, genç ve kadın işsizliğinin kaygı verici boyutu olduğunu kaydetti. Çalışma yaşamında ve işsizlik oranlarında kadının durumunun iyileştirilmesini vurgulayan DİSK-AR,
”Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu