Kadına Yönelik Şiddete Karşı Kenetleniyoruz!
Villingen – Schwenningen’de Yeni Kadın, Courage, Frauen Helfen Frauen kadın örgüt ve kurumlarının öncülüğünde, ATİF ve MLPD’den kadın arkadaşların da katılımıyla oluşturulan KADINLAR PLATFORMU, üç yıldır 25 Kasım sokak eylemlerini örgütlemektedir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için hazırlıklara iki ay öncesi start verildi. Platformu oluşturanlar ilk toplantıda, bu yılın 25 Kasım’ında neler yapılabilineceğini tartıştılar ve aralarında görev dağılımı yaptılar. Arada tekrar iki toplantı alarak hazırlıkları denetlediler.
Bu yıl 25 Kasım, Pazar gününe denk geldiği için eylemimizi Cumartesi sabahı Villingen çarşı merkezinde yapma kararı aldık ve şiarımızı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Kenetleniyoruz!” olarak belirledik. Ortak bildirinin yanı sıra her kurum kendi bildirisini de dağıtabilecekti. Üç yıldır örgütlediğimiz eylem birliği bu yıl daha bir ayakları üzerine oturmuş, A/P’da serbestlik ilkesi daha anlaşılır kılınmış, geçmiş yıllardaki yaşanan sorunlar, edinilen deney ve tecrübeler ışığında daha asgariye indirilmişti.
Sabah saat 10.00’da meydanda toplandığımızda ilk olarak görsel hazırlıklarımızı kitlenin ilgisini çekecek şekilde alana yerleştirdik. Kurduğumuz çadırımızın bir tarafında Almanca ve Türkçe “Kadına Yönelik Şiddete Karşı İsyandayız!”, ön tarafında ise Miraball Kardeşlerin pankartı, standın önünde de Yeni Kadın ve Courage’nin bayrakları asılı idi. Standa her üç kadın kurumunun da dergi ve materyalleri yer almaktaydı.
Çadırımızın hemen yan tarafında ise, kadın ve çocuklar için en güvenli yer olarak bilinen ama kadınların ve çocukların en çok sevdikleri, en yakınları erkekler tarafından maruz kaldıkları şiddeti ve kadının ev köleliğini temsilen, kartondan yaptığımız evin kapısına bir kadın ayakkabısını zincirledik ve üzerine de bir duvak attık. Evin etrafına ise Amerika, Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya’dan, yani dünyanın her tarafından katledilen kadınların resimlerini yerleştirdik. Resimlerin üzerlerinde Almanca ve Türkçe kadının ve olayın yaşandığı ülkenin isminin altında kadınların kaç yaşında, kim tarafından, “neden” katledildikleri yazılı idi. Buradaki hedefimiz kadına yönelik şiddetin sadece İslam ülkelerinde veya geri bıraktırılmış Asya, Afrika ülkelerinde yaşandığı yanlış anlayışını parçalamak idi. Her resmin altında bir çift kadın ayakkabısı, üstüne bir mum yerleştirdik.
Bu görsel hazırlıklarımız çok ciddi ilgi topladı. Çarşı merkezinin, kurulan pazardan kaynaklı en kalabalık olduğu bir süreçte, kadınlı erkekli kalabalık insan kitlelerinin gelip görselleri okumaya–bakmaya çalıştıkları süreç, bize de insanlarla sohbet etme, onların düşüncelerini alma olanağı yaratıyordu. Kitlenin birçoğunun ortak düşüncesi bu vahşete karşı duyarlılığı yükseltebilmek için bu tür etkinliklerin daha sık yapılması idi.
İki saatlik eylemimizin sonunda, hem eylemi değerlendirmek hem de bundan sonraki faaliyetlerimizin planını çıkartmak için 13 Aralık akşamı, platform olarak buluşmak üzere ayrıldık.
Yeni Kadın