Güncel

Kürtaj yasak “değil”miş gibi!

2012 yılında o zamanın başbakanı bugünün cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan “Kürtaj cinayettir” demiş, hatta Roboski Katliamı ile kürtajın eşdeğerde olduğunu açıklamıştı. Kadının bedeni üzerinde doğrudan tahakküm kurmak üzere uzun süre kürtaj yasası çıkarılması tartışılmış; ancak kadınlar kürtaj haklarına sahip çıkarak büyük eylemler düzenlemişlerdi. Binlerce kadın sokağa çıkarak bedenleri üzerinde tahakküm kurmaya çalışan zihniyete karşı tepkisini ortaya koymuş; gelen tepkilerle beraber yasa tasarısı geri çekilmişti.

Ancak kürtaj yasağını yasalaştıramayanlar, uygulamada kürtaj yasağını devreye soktular bile! Yasal olarak hala hak olan kürtaj hizmeti devlet hastanelerinin %11.8’inde verilmiyor.

Hastanelerin %11.8’i kürtaj hizmeti vermiyor

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi, Türkiye’deki devlet hastanelerinde kürtaj hizmetleriyle ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. “Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Devlet Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri” adlı çalışma, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yüzde 11.8’inde kürtaj hizmeti verilmediğini gösterdi.

Araştırma sonucu, kadın doğum bölümleri olan 431 devlet hastanesinden yüzde 7.8’inin isteğe bağlı kürtaj hizmeti verdiğini gösterdi.

* Yüzde 78’i tıbbi zorunluluklarda bu hizmeti veriyor.

* Yüzde 11.8’i kadın doğum bölümleri olmasına rağmen kürtaj hizmeti vermiyor.

* Yüzde 1.4’ü bilgi vermedi.

Eğitim ve araştırma hastanelerinin yüzde 11.4’ünde hizmet yok

Kadın doğum bölümleri bulunan 58 eğitim ve araştırma hastanesinden yüzde 17,3’ü isteğe bağlı kürtaj hizmeti verirken; yüzde 71,1’i tıbbi zorunluluklarda bu hizmeti veriyor. Yine eğitim ve araştırma hastanelerinden yüzde 11,4’ü kadın doğum bölümleri bulunmasına rağmen kürtaj hizmeti vermiyor.

İki bölgede isteğe bağlı kürtaj hizmeti yok

Araştırmaya göre Batı Marmara ve Doğu Karadeniz’de isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi yok.

Batı Marmara ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, doğurganlık çağında olan yaklaşık 1 buçuk milyon kadın bulunuyor. Buna rağmen bu bölgelerde isteğe bağlı olarak kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi bulunmuyor.

81 ilden 53’ünde isteğe bağlı kürtaj hizmeti yok

Araştırmaya göre şu 53 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi yok.

Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İçel (Mersin), Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Kırıkkale, Batman, Yalova, Kilis, Osmaniye.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu