Muş’ta kadın tutsaklar koğuşu ateşe verdi
Muş E Tipi Kapalı Hapishane’de aramalara ve 12 kişilik koğuşun ikiye bölünmesine tepki gösteren PKK ve PAJK’lı kadın tutsaklar koğuşu ateşe vererek isyan etti.
Hapishanede politik kadın tutsakların hafta sonunda gardiyanlar eşliğinde baskın şeklinde aranmasına ve kendi istekleri dışında koğuş değişikliği yapılmak istenmesine karşı direnişe geçti. Yatak ve battaniyeleri ateşe veren kadın tutsaklardan 7’si Muş Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan 2’sinin yoğun bakıma alındığı öğrenilirken, diğer yaralılar hakkında bilgi alınamadı.
Akşam saatlerinde meydana gelen isyanın haberini alan ve hemen Devlet Hastanesi önünde toplanan 500 kişilik tutsak yakını ve halk hapishane önüne sloganlarla yürüdü. Sloganlarla hapishane önüne gelen kitle, yüzlerini koğuşların bulunduğu yöne doğru çevirerek, “Çerxa Soreşê” marşını okudu. Koğuşlarının pencerelerine çıkan tutsaklar da, alkış çalarak kitleye destek verdi.
Muş E Tipi Hapishane daha önce de tutsakların koğuşlarına kamera yerleştirilmesi ve havalandırma süresinin kısaltılması gibi keyfi uygulamalarla gündeme gelmişti. Son olarak geçen günlerde haftalık telefon görüşmelerinde ailelerini arayan tutsaklar, hapishane idaresi tarafından “örgütsel dokuman oldukları” iddiasıyla kitaplarına, radyolarına ve yöresel kıyafetlerine el konulduğu aktararak, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulan TUHAD-DER Muş Şube Başkanı Ömer Özün, keyfi uygulamalara derhal son verilmesi gerektiğini ifade ederek, hapishane idaresiyle görüştüklerini ancak idarenin uygulamaları çok normal karşıladığını aktardı.
İHD Muş Yöneticisi Avukat Kadir Karaçelik de, uygulamaların hukuki bir dayanağının olmadığını ifade ederek, hapishane idaresinin tutumunu psikolojik baskı olarak değerlendirdi. Karaçelik, “Koğuşlara kamera yerleştirilmesine ilişkin iddia son derece tehlikelidir ve özel yaşamın ihlali demektir. Devlet bir nevi siyasi tutsakları bu yöntemlerle psikolojik olarak çürütmeyi hedefliyor” dedi.
Hapishanedeki PAJK’lı kadın tutsakların ise, doktora götürülmediğini belirten Karaçelik, kadın tutsakların uzman doktorlara sevk edilmediğini söyleyerek, “Revirde pratisyen doktorlar var ve kadın tutsakların rahatsızlıklarını tedavi edemiyorlar. Kadın tutsakların uzman doktora sevk talebi ise her defasında reddediliyor” dedi.