Rozerin için BM’ye acil eylem çağrısı
Cezasızlıkla Mücadele Birimi, Rozerin Kalkan’ın gördüğü işkencenin son bulması ve tecritten çıkarılması için BM’ye acil eylem çağrısında bulundu. Zorla Niğde E Tipi Kapalı Cezaevi’de hücrede tutulan Rozerin ise JINHA’ya gönderdiği mektupta, sistematik taciz ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldığını ve can güvenliğinin olmadığını söyledi.
Cezasızlıkla Mücadele Birimi, 11 Ağustos tarihinde evinden gözaltına alınan ve 9 gün boyunca Terörle Mücadele Şubesi’nde cinsel işkenceye maruz bırakılan Rozerin Kalkan için Birleşmiş Milletler’e (BM) “acil eylem” çağrısında bulundu. Yapılan çağrıda, uluslararası anlaşmalar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararlar doğrultusunda Rozerin’in uzun süre, tek kişilik hücrede, en temel insani ihtiyaçlarını karşılayamadığı şekilde tecrit altında tutulmasının işkence sayıldığı hatırlatılarak, işkencenin olağanüstü hal ya da terörle mücadele dahil, hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini vurgulandı.
‘Rozerin tecritten çıkartılsın’
İngiltere merkezli insan hakları organizasyonu Cezasızlıkla Mücadele Birimi, Av. Metin Gün ile birlikte BM’nin İşkenceye dair Özel Raportörü’ne ve İnsan Hakları Konseyi’ne yaptıkları Acil Eylem Çağrısı ile 1 Eylül’den beri Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tecrit altında tutulan 19 yaşındaki Rozerin Kalkan’ın tutukluluk şartlarının düzeltilmesi ve tecritten çıkartılabileceği bir infaz kurumuna transfer edilmesi talebinde bulundu.
‘İşkence hiçbir şart altında kabul edilemez’
Başvuruda Rozerin’in 11 Ağustos 2016’da Mardin’deki evinden tutuklanarak gözaltına alınması ile başlayan ve süregelen işkence ve kötü muamelenin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturulması da talep edildi. Uluslararası anlaşmalar ve AİHM’in verdiği kararlar doğrultusunda Rozerin’in uzun süre, tek kişilik hücrede, en temel insani ihtiyaçlarını karşılayamadığı şekilde tecrit altında tutulmasının işkence sayıldığı hatırlatılarak, işkencenin olağanüstü hal ya da terörle mücadele dahil, hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini vurgulandı.
Yapılan çağrıya Adalet Bakanlığı’nın vereceği yanıtın devamında Rozerin’in gördüğü işkencenin son bulması ve tekrarlanmamasına dair güvence verilmesi bekleniyor.
Rozerin: Can güvenliği yok
Rozerin ise JINHA’ya gönderdiği mektupta, sistematik taciz ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldığını ve can güvenliğinin olmadığını söyledi.
Ne olmuştu?
Rozerin, 11 ağustos tarihinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı ve TEM’e götürüldü. TEM’e götürülen Rozerin’e 9 gün boyunca cinsel işkence yapıldı ve polis tarafından hazırlanan tanımadığı kişiler hakkında suçlamalar içeren belgeler imzalatıldı. Bu işkenceler ve hazırlanan belgelerin imzalatılmasına Mardin Barosu’nda kayıtlı bir avukatta eşlik etti. Tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilen Rozerin, “öldürüleceksin” denilerek zorla Niğde E tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Rozerin, kaçırılarak götürüldüğü Niğde’de ise hücrede tutuluyor.
(Kaynak: Jinha)